Boiler Room | 003

Little Bosvarren

Constantine

Cornwall

This is a timber framed and clad building to house a domestic biomass energy system, and create outbuilding shed type storage for the house.

Due to its ecological impact  I try not to use concrete, but I had to with this building. It is set upon a minimal, metal reinforced raft style footing. This is due to the fact that part of the biomass system is a 1000 litre water tank, and general wear and tear by mowers bike etc being constantly put in and out meant concrete was still the best option unfortunately.

The building has extended roof eaves to create under cover log storage on one side, and winter protection for a canoe on the other.

Inside it is fully insulated meaning that any heat that inevitably escapes from the biomass boiler and thermal store is captured by the building, creating a year round warm atmosphere that is excellent for drying wetsuits and muddy boots. It also keeps tools and garden machinery bone dry through wet cornish winters.

Its location amongst ancient and listed buildings meant it required quite a traditional style. The locally grown feather edge larch cladding will slowly soften to a silvery grey, and the reclaimed Spanish slate roof matches the Cornish slate roofs nearby beautifully.

The timber cladding for the inside was entirely recycled from a skip at the local woodyard, and the waste pile from the connected house's renovation.

No items found.